Evidence skutečného majitele
Příručka hospodáře
Evidence údajů o skutečných majitelích je poměrně nová povinnost, kterou přinesla novelizace zákona č. 253/2008 Sb., (§ 29b) o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Evidenci samotnou pak zřizuje zákon č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících, § 118b a dále.
Neziskovky (spolky) měly povinnost zveřejnit svého majitele do 3 let od účinnosti novely, tj. do 1. ledna 2021! Tuto činnost zajistila centrála Svazu.
Databáze skutečných majitelů byla v počátku svého fungování neveřejná - přístupná pouze veřejným institucím (soudy, finanční úřady, ČNB, NBÚ, NKÚ, poskytovatelé veřejné finanční podpory, atd...). Od roku 2021 do roku 2015 byla databáze veřejná. Od roku 2025 je opět neveřejná a přístupná jen po autorizaci jak můžete ověřit zde.
Do evidence skutečných majitelů se o skutečném majiteli zapisuje:
a) jméno a adresa místa pobytu, popřípadě také bydliště, liší-li se od adresy místa pobytu,
b) datum narození a rodné číslo
c) státní příslušnost
d) údaj o:
1. podílu na hlasovacích právech, zakládá-li se postavení skutečného majitele na přímé účasti v právnické osobě,
2. podílu na rozdělovaných prostředcích, zakládá-li se postavení skutečného majitele na tom, že je jejich příjemcem, anebo
3. jiné skutečnosti, je-li postavení skutečného majitele založeno jinak.
Kdo je skutečným majitelem spolku?
Tuto otázku řeší rovněž zákon 253/2008 Sb., konkrétně § 4 odstavec 4:
Skutečným majitelem se pro účely tohoto zákona rozumí fyzická osoba, která má fakticky nebo právně možnost vykonávat přímo nebo nepřímo rozhodující vliv v právnické osobě. Skutečným majitelem je u spolku fyzická osoba, která:
a) disponuje více než 25 % jejích hlasovacích práv,
b) má být příjemcem alespoň 25 % z jí rozdělovaných prostředků, nebo
c) je členem statutárního orgánu, zástupcem právnické osoby v tomto orgánu anebo v postavení obdobném postavení člena statutárního orgánu
Majitelem spolku je tedy celý jeho statutární orgán.
Získání výpisu pro účely dotací:
Nejjednodušší variantou je žádost podaná prostřednictvím Datové schránky. Pokud ji spolek nemá zřízenou, je třeba žádat písemně prostřednictvím centrály Svazu.
V některým případech může stačit pouze neověřená kopie vytisknutá z online výpisu - záleží ale na okolnostech.
Více informací můžete získat v metodice zveřejněné Svazem.